Co to jest żywność funkcjonalna?

Zdrowa żywność, superfoods, eko żywność i jeszcze żywność funkcjonalna. W tym pojęciach szybko można się pogubić, zwłaszcza że o żywności funkcjonalnej w Europie nie jest tak głośno jak w innych zakątkach świata. Największe rynki żywności funkcjonalnej to Japonia, Korea i Stany Zjednoczone, a dopiero za nimi Europa. Swoją drogą żywność… Read More
Co to jest żywność funkcjonalna?

Zdrowa żywność, superfoods, eko żywność i jeszcze żywność funkcjonalna. W tym pojęciach szybko można się pogubić, zwłaszcza że o żywności funkcjonalnej w Europie nie jest tak głośno jak w innych zakątkach świata. Największe rynki żywności funkcjonalnej to Japonia, Korea i Stany Zjednoczone, a dopiero za nimi Europa. Swoją drogą żywność funkcjonalna początek ma w Japonii, co z pewnością przekłada się na zainteresowania nią w społeczeństwie. Z raportu Światowej Organizacji Zdrowia (z 2018 roku) wynika, że Japonia jest krajem z najdłuższą linią życia. Dlatego warto bliżej przyjrzeć się temu, co spożywają i co to jest żywność funkcjonalna?

Polski rynek nie jest ubogi pod względem żywności funkcjonalnej, ale by po nią sięgać, konieczna jest wiedza jak ją wybierać. Bo niestety, ale w gąszczu konkurencji rynkowej nie brakuje pułapek.

Z tego tekstu dowiesz się:

  • Co to jest żywność funkcjonalna.
  • Rodzaje żywności funkcjonalnej.
  • Przykłady żywności funkcjonalnej.
  • Jak kupować dobre produkty- triki marketingowe.

Jeśli przy okazji szukasz wsparcia dla układu odpornościowego jesienią i zimą koniecznie przeczytaj, które soki skracają przeziębienie: https://4vit.pl/2023/sok-na-odpornosc/.

Co to jest żywność funkcjonalna?

Źródło: pexels.com

Znana jest również jako nutraceutyki. Żywność funkcjonalna po raz pierwszy zdefiniowana została w Japonii w latach 80. ubiegłego stulecia. W Europie badania nad żywnością funkcjonalną rozpoczęły się w 1996 roku, prowadzone były w ramach badania Functional Food Science in Europe, finansowanego przez Komisję Europejską. Trzy lata później zdefiniowano, co to jest żywność funkcjonalna.

W myśl definicji, żywność funkcjonalna to pożywienie, które poza standardową wartością odżywczą posiada potwierdzony badaniami dobroczynny wpływ na jedną bądź więcej funkcji organizmu. Właściwości żywności powinny być potwierdzone badaniami, które obejmują szeroką grupę osób. Ponadto, powinny być prowadzone długo, w celu obserwacji faktycznych, potencjalnych, pozytywnych korzyści dla zdrowia.

Żywność funkcjonalna jest polecana w trakcie leczenia, wsparcia organizmu po leczeniu, przy osłabieniu, braku witamin, mikroelementów. Może być też spożywana w celu wsparcia układu pokarmowego, odpornościowego i krążenia. Każdy z nas może sięgać po żywność funkcjonalną, by stosować zbilansowaną, zdrową dietę.

Spalacz tłuszczu Fat Remover

Zamów spalacz tłuszczu Fat Remover

  • wspiera metabolizm
  • dodaje energii
  • naturalny skład
  • tłumi apetyt

Cechy żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalna różni się od konwencjonalnej, ale nie pod każdym względem. Po czym ją poznać?

  • Jest produktem, który w zasadzie wygląda tak samo jak konwencjonalny, ale dostarcza więcej wartości odżywczych.
  • Spożywa się ją w takich samych ilościach, co konwencjonalny produkt.
  • Jest elementem normalnej, codziennej diety.
  • Nie może być oferowana pod postacią tabletek, kapsułek, syropów itp. Jest to produkt pod dobrze znaną postacią serka, jogurtu, margaryny czy soku.
  • Cechuje ją wyższa zawartość składników odżywczych bądź dodatkowych składników odżywczych: witamin, antyoksydantów, probiotyków, stenoli, steroli, kwasów tłuszczowych omega-3.

Jak powstaje żywność funkcjonalna?

Źródło: pexels.com

Z pewnością zastanawiasz się, na ile tego typu pokarmy są zmodyfikowane? Aby uzyskać żywność o zwiększonej wartości odżywczej stosowane są różne metody:

  • specjalna hodowla/uprawa (stworzenie określonych warunków),
  • modyfikacja przez dodanie składników podnoszących wartość odżywczą,
  • modyfikacja przez zmniejszenie ilość składników, które uznawane są za niekorzystne,
  • modyfikacja przez poprawę przyswajalności składników płynących z pokarmów.

Rodzaje żywności funkcjonalnej

Żywność funkcjonalną dzieli się na różne rodzaje, biorąc pod uwagę konkretne kryteria. Dostępna jest żywność funkcjonalna dla kobiet karmiących i w ciąży, dla niemowląt, seniorów, ale też dla osób aktywnych fizycznie amatorsko i dla sportowców.

Źródło: pexels.com

Żywność funkcjonalną dzieli się również biorąc pod uwagę jej wpływ na zdrowie. I tak można mówić o żywności funkcjonalnej:

  • probiotycznej,
  • bogatej w błonnik,
  • o niskiej zawartości cholesterolu,
  • o niskiej zawartości sodu,
  • wzbogaconej składnikami odżywczymi.

Jeden produkt może wpisywać się w kikla kategorii. Główną różnicą przykładowo pomiędzy tradycyjnym serkiem a serkiem wpisującym się w kategorie żywności funkcjonalnej jest większa wartość odżywcza i więcej korzyści dla zdrowia.

Przykłady żywności funkcjonalnej

ProduktKorzyści
Margaryny, serki i jogurty wzbogacone o fitosteroleBadania wskazują, że fitosterole obniżają poziom cholesterolu.
Jogurty z priobiotykamiDbają o mikrobion.
Bezglutenowe napoje roślinnePomagają uniknąć problemów związanych z nietolerancją glutenu.
Sery, serki, napoje bez laktozyProdukty bez laktozy dostarczają niezbędne składniki odżywcze, nie powodując przykrych dolegliwości, wynikających z nietolerancji laktozy.
Soki owocowe, warzywne, płatki wzbogacone o witaminy i przeciwutleniaczeUzupełniają dietę w witaminy i mikroelementy, mogą pozytywnie wpływać na układ krążenia i układ odpornościowy.
Masła orzechowe, margaryny z dodatkiem omega-3Pozytywny wpływ na układ krążenia.

Jak kupować dobre produkty? – Triki marketingowe

Producenci żywności mają niemały problem, by sprostać wymaganiom współczesnych konsumentów. Po pierwsze, liczy się wartość. Po drugie, liczy się smak. Po trzecie, ważny jest skład oraz pochodzenie składników. Tym samym butelka wody wzbogacona witaminami może być również sowicie posłodzona. Na etykiecie wymienione witaminy, mikroelementy i korzyści, a w składzie sporo cukru. Producent tym sposobem zaspokaja pragnienie klienta na dobrą w smaku wodę, a zarazem uspokaja jego sumienie witaminami.

Kupując żywność funkcjonalną, podobnie jak przy konwencjonalnej żywności, istotny jest skład produktu. Nie krzykliwe hasła na etykiecie, lecz to co znajduje się na odwrocie.

Przeczytaj także...

Najzdrowsze zielone herbaty

22 marca 2024
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów spożywanych na świecie, a Polacy przodują w piciu herbaty…
Komentarze
Dodaj komentarz

Twój komentarz zostanie poprawiony przez stronę w razie potrzeby.