Zdrowe i smaczne przepisy na dania z grilla. Dla mięsożerców i wegetarian
Zapach posiłków przygotowanych na grillu przyciąga każdy nos, uwodzi kubki smakowe i nie da się przejść obok obojętnie. To woń, którą rozpoznaje każdy, a w okresie letnim grillowanie jest jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu wśród Polaków. Tradycyjnym naszym grillowym specjałem jest oczywiście kiełbaska, ale warto zacząć wrzucać na ruszt różne mięsa i przede wszystkim warzywa. Te ostatnie rozpływają się w ustach, grill wydobywa z nich lekko słodki smak, dodając charakterystycznego posmaku dymu.
Poszerz swoje najbliższe menu grillowe o mięsa i warzywa. Nie wymagają dużo zachodu, a z pewnością rozpieszczą kubki smakowe Twoje i gości.
Z tego artykułu dowiesz się:
- Jakie mięsa są najlepsze na grilla?
- Dania z grilla przepisy z mięs tłustych.
- Dania z grilla przepisy z mięs chudych.
- Dania z grilla wegetariańskie- jak grillować warzywa?
- Jak zdrowo grillować- kilka zasad, których warto się trzymać.
Okres wakacyjny trwa, jeśli szukasz atrakcyjnych ofert wycieczek zagranicznych, koniecznie zajrzyj do mojego poradnika: jak bezpiecznie zorganizować wakacje za granicą.
Dania z grilla dla mięsożerców- jakie mięsa są najlepsze na ruszt?
W zasadzie każdy kawałek mięsa można wrzucić na ruszt, wszystko pozostaje kwestią upodobań. Zarówno mięsa tłuste, jak i chude możesz przygotować na grillu. Które kawałki są najsmaczniejsze z poszczególnych mięs?
Rodzaj mięsa | Najlepsze części na grill |
Wołowina | polędwica, antrykot, rostbef |
Wieprzowina | karkówka, schab, żeberka, polędwiczki |
Drób | skrzydełka, udka, piersi |
Jagnięcina | udziec, łopatka, nóżki, schab |
Specjalne miejsce wśród mięs na grilla zajmuje dziczyzna. Choć panuje pogląd, że marynuje się ją w mleku bądź winie, to opcji jest dużo więcej. Jeśli chcesz sięgnąć po coś wyjątkowego, to dziczyzna jest strzałem w dziesiątkę.
Dania z grilla przepisy z mięs tłustych
- Stek– to absolutna podstawa dla mięsożerców, lubiących konkretne posiłki. I choć myślisz, że jego przygotowanie może być karkołomne, to jest to bardzo mylny pogląd. Tajemnica idealnego steku leży w mięsie! Dobry kawałek wołowiny wybieraj nie na słowo, które daje sprzedawca, ale patrząc głęboko wśrodek mięsa. Po pierwsze, na dobrym mięsie widać przerosty tłuszczowe. Po drugie, wcale nie jest najlepsza wołowina, która pochodzi z uboju z wczoraj, lecz wołowina sezonowana.
Jak przygotować stek? Ukrój konkretne kawałki, ok 2,5 cm, posmaruj oliwą z oliwek i oprósz solą. Stek najlepiej piec najpierw w wysokiej temperaturze (około 2,5 minuty z każdej strony), a następnie w niższej, dzięki czemu tworzy się chrupiąca skórka, a wnętrze jest delikatne i soczyste.
- Żeberka BBQ– przygotowanie sosu BBQ może trochę trwać, ale kupisz go praktycznie w każdym markecie. Kupiony sos możesz podkręcić dodając paprykę chili w proszku, wędzoną, nieco kminu i czosnku. Żeberka po umyciu i pokrojeniu, nasmaruj marynatą i potrzymaj przynajmniej przez godzinę przed położeniem na grill. Czas grillowania około 1-1,5 godziny.
Zamów spalacz tłuszczu Fat Remover
- wspiera metabolizm
- dodaje energii
- naturalny skład
- tłumi apetyt
Dania z grilla przepisy z mięs chudych
Mięsa chude to nie tylko drób, ale też polędwiczki wieprzowe czy schab. Grillowanie chudego mięsa ma wiele zalet:
- szybciej jest gotowe,
- idealnie komponuje się z warzywami,
- najlepsze do szaszłyków,
- można je przygotować na wiele sposobów,
- lubiane przez dzieci i dorosłych,
- doskonałe na diecie.
Było już o wieprzowinie i wołowinie, więc teraz pomysły na drób.
- Skrzydełka z kurczaka w klasycznej odsłonie– pyszne dania z grilla, można powiedzieć palce lizać, to skrzydełka w prostej, klasycznej odsłonie. Do marynaty wystarczy olej, papryka słodka w proszku, sól i pieprz. Polecam dodać odrobinę miodu, a ich skórka będzie chrupiąca. Wersję słodko- pikantną uzyskasz po dodaniu jeszcze kilku ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę oraz papryki chili w proszku.
- Burgery z indyka– to kolejne najlepsze dania z grilla podbijające kubki smakowe! Podstawą jest dobre mięso z indyka. Do mielonego mięsa dodaj: czosnek, bazylię (może być również pietruszka), łyżkę musztardy, sól, pieprz, odrobinę papryki słodkiej w proszku, jajko oraz bułkę tartą w celu zagęszczenia masy. Uformuj kotleciki i wrzuć na grill, dodaj bułki lekko posmarowane majonezem. Koniecznie zadbaj też o warzywa, pomidor, cebula idealnie pasują do burgerów.
Dania z grilla wegetariańskie- jak grillować warzywa?
Warzywa są idealnym uzupełnieniem posiłków w sezonie letnim, gdy organizm nie potrzebuje tylu kalorii co zimą. Poza tym jest sezon na warzywa, dlatego koniecznie sięgaj po to co znajdziesz na targu i co jest aktualnie w dobrej cenie. Na grillu przygotujesz praktycznie każde warzywo. Jedne szybciej, inne wymagają więcej czasu, ale można je wcześniej podgotować. Jak grillować warzywa?
- Nie ma konieczności marynowania warzyw przed grillowaniem. Mogą być saute, ale również
możesz lekko skropić je oliwą z oliwek oraz obsypać przyprawami. Byle nie za dużo, bo zabijesz
ich naturalny smak. - Najlepiej grillować warzywa na grillach z pokrywą. Szybciej są gotowe.
- Kroimy odpowiednio duże kawałki (około centymetrowe), by skończyły na talerzu, a nie w żarze.
- Grill wydobywa z warzyw naturalną słodycz, ale ten cukier powoduje, że szybciej mogą się
przypalić. - Warzywom wystarczy od kilku do kilkunastu minut na grillu, w zależności od warzywa, cukinię
grilluje się około 5 minut, a kukurydzę trzy razy dłużej.
Najlepsze warzywa na grill, to wszystkie te, które lubisz. Spróbuj też innych warzyw z grilla, często to właśnie grillowanie sprawia, że zakochujemy się w innych smakach. Jak grillować poszczególne warzywa?
Warzywo | Jak grillować? |
Pomidor | Najlepiej przekroić na pół, czas grillowania około 6-7 minut. |
Papryka | Może być faszerowana bądź w paski. Idealnie sprawdza się słodka papryka baby, poblano i zwykła papryka. Czas około 10 minut. |
Cebula | Idealna jest każda odmiana, na grillu staje się miękka i aromatyczna. Cebulę w plastrach grilluje się około 10 minut. Na koniec dodaj odrobinę masła dla smaku. |
Cukinia | Pokrój ją w grubsze plastry, bo inaczej może się rozpaść. Wystarczy jej dosłownie 5 do 6 minut na ruszcie. |
Pieczarki | Idealnie podkręcają smak mięs z grilla. Czas grillowania około 10 minut. |
Szparagi | Kupując, wybieraj grubsze szparagi, by nie spadły. Czas grillowania około 8 minut. |
Oczywiście nie można zapomnieć o naszych polskich, dobrych ziemniakach z grilla. Szczególnie młodych. Możesz je zrobić w różnych odsłonach, z ulubionymi ziołami i koniecznie masełkiem.
Jak zdrowo grillować?- Kilka zasad, których warto się trzymać
Od lat toczy się batalia pomiędzy zwolennikami potraw z grilla i przeciwnikami. Kto ma rację? Wszystko jest dla ludzi i grillowanie przy zachowaniu kilku zasad, jest sposobem na zdrowy posiłek. Oto pięć moich złotych zasad.
- Zawsze doczyszczony grill- pozostałości po wcześniejszym grillowaniu nie są dla nas zdrowe. Dlatego po każdym użyciu, należy grill wyczyścić, szczególnie zwracając uwagę na ruszt.
- Mięso najlepiej grillować na tackach albo w folii- dzięki temu tłuszcz nie kapie na węgiel (to powoduje wydzielanie się szkodliwego dymu).
- Do grilla używa się wyłącznie przeznaczonego do tego celu węgla drzewnego. Paliwem może być również brykiet.
- Zrezygnuj z chemicznych podpałek- alternatywą jest dmuchawa ręczna do grilla. Jeśli zdecydujesz się na podpałkę, odczekaj około pół godziny z położeniem produktów na ruszt.
- Zdrowy grill zależy od tego, co na nim leży- świeże warzywa i dobrej jakości mięso w połączeniu z czterema powyższymi punktami to jest to, co sprawia, że grillowanie wychodzi na zdrowie.
Na grillu przygotujesz obiad bądź kolację. Jeśli często i dużo grillujesz, koniecznie zainwestuj w dobry grill, który łatwo się czyści.