Co jeść przy diecie przeciwzapalnej?
Dieta przeciwzapalna opiera się na kilku zasadach: świeże produkty o działaniu przeciwzapalnym, dużo błonnika i wykluczenie składników, które wykazują działanie prozapalne. Jadłospis powinien być zróżnicowany i oparty na zdrowych posiłkach oraz przekąskach. Dieta przeciwzapalna oparta jest w dużej mierze na produktach pochodzenia roślinnego, warzywach i owocach. Właściwe odżywianie może pozytywnie wpływać na zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie. Stan zapalny jest wynikiem choroby bądź może wynikać z otyłości. Choć dieta przeciwzapalna nie jest typową dietę odchudzającą – niskokaloryczną, to w połączeniu z aktywnością fizyczną może przynieść efekty.
Z tego tekstu dowiesz się:
- Co jeść przy diecie przeciwzapalnej?
- Czym jest dieta przeciwzapalna?
- Przy jakich schorzeniach może pomóc dieta przeciwzapalna?
- Produkty w diecie przeciwzapalnej.
- Które produkty mogą pogarszać stan zapalny?
- Czym przyprawiać potrawy?
Dietę przeciwzapalną dobrze jest uzupełnić odpowiednimi płynami, oprócz wody, możesz sięgnąć po najzdrowsze zielone herbaty. Ten rodzaj herbaty ma właściwości przeciwzapalne dzięki zawartości polifenoli.
Co jeść przy diecie przeciwzapalnej?
Stan zapalny w organizmie ma różne przyczyny, a skuteczność diety przeciwzapalnej zależy od wielu czynników. Przy przewlekłym stanie zapalnym, który jest wynikiem chorób, np. reumatoidalnego zapalenia stawów czy astmy, dieta może nie być skuteczna. Natomiast z pewnością zdrowe odżywianie pozytywnie wpływa na organizm. I jest lepszą opcją niż jedzenie tłustych, mocno przetworzonych produktów. W diecie przeciwzapalnej polecane są warzywa i owoce, tłuste ryby i pełnoziarniste produkty, aromatyczne zioła i picie odpowiedniej ilości wody.
Czym jest dieta przeciwzapalna?
Póki co nie istnieje definicja diety przeciwzapalnej. Choć w jej założenia wpisuje się dieta śródziemnomorska i dieta DASH. Inne rodzaje diet, które pomagają w walce ze stanem zapalnym to: wegańska, wegetariańska, MIND.
Głównym założeniem diety przeciwzapalnej jest ułożenie jadłospisu, który zawiera składniki zmniejszające stan zapalny. Z równoczesną eliminacją produktów, które pogarszają ten stan.
Przy jakich schorzeniach może pomóc dieta przeciwzapalna?
- Astma, alergia – dieta przeciwzapalna może zmniejszyć objawy przy kontakcie z alergenem.
- Choroba autoimmunologiczna – przy takich schorzeniach jak: łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów i toczeń, żywność przeciwzapalna może wspomagać leczenie.
- Choroba zapalna jelit (IBD) – dieta przeciwzapalna może łagodzić objawy.
- Otyłość – przyrost tkanki tłuszczowej może powodować przewlekły stan zapalny, dlatego dieta przeciwzapalna jest również polecana osobom z nadmierną tkanką tłuszczową, szczególnie gdy odkłada się na brzuchu.
- Choroby układu krążenia – produkty przeciwzapalne mogą chronić przed wystąpieniem udaru, chorób serca i wysokiego ciśnienia.
Zamów spalacz tłuszczu Fat Remover
- wspiera metabolizm
- dodaje energii
- naturalny skład
- tłumi apetyt
Produkty o działaniu przeciwzapalnym
Dieta przeciwzapalna to przede wszystkim zdrowe podejście do odżywiania i zmiana nawyków. Karmimy się tym co kupujemy, dlatego zdrowe podejście zaczyna się od dobrze skonstruowanej listy zakupów. Co warto na niej umieścić?
Produkty, które wykazują działanie przeciwzapalne:
Zielone warzywa liściaste | Szpinak wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne. Ogólnie zielone warzywa liściaste (jak: sałata, jarmuż) zawierają dużo błonnika i są źródłem przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki. |
Warzywa | Szczególnie warto sięgnąć po: pomidory (zawierają likopen, który działa przeciwzapalnie), warzywa krzyżowe (m.in. kalafior, brukselka) oraz buraki i marchew. |
Tłuste ryby | Są źródłem kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które wykazują działanie przeciwzapalne. W diecie przeciwzapalnej spożywane są: makrela, tuńczyk, łosoś, sardynki, halibut. |
Owoce | Szczególnie cenne w diecie przeciwzapalnej są: truskawki, wiśnie, jagody, maliny, grejpfrut. |
Orzechy | Orzechy włoskie mogą przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego, dzięki zawartości kwasu ALA. |
Produkty pełnoziarniste | Błonnik, który jest zawarty w pełnoziarnistym makaronie, pieczywie i innych tego typu produktach może pomóc w zwalczaniu stanu zapalnego. |
Wybierając warzywa i owoce, oprócz zielonych liściastych, warto kierować się kolorem pomarańczowym i czerwonym. Warzywa i owoce w tych kolorach zawierają likopen i karotenoidy, które mogą zmniejszać stan zapalny.
Które produkty nie pomagają w leczeniu stanu zapalnego?
Lista produktów, które mogą powodować stan zapalny bądź też negatywnie wpływać na organizm, który z nim walczy, wcale nie jest krótka.
Na diecie przeciwzapalnej powinno unikać się między innymi:
- alkoholu,
- czerwonego mięsa,
- produktów przetworzonych,
- słodzonych napojów,
- produktów z rafinowanych (oczyszczonych) węglowodanów (np. białe pieczywo),
- tłuszczu trans.
Ograniczone jest spożycie nabiału – do produktów o niższej zawartości tłuszczu, i jajek. Należy ograniczyć również cukier oraz sól. Zamiast mocno przetworzonych przekąsek wybierz talerz pełen owoców bądź warzyw.
Czym przyprawiać potrawy?
Według lekarzy zamiast sięgać co chwilę do apteczki po lek, zadbaj o dietę – to od niej zaczyna się zdrowie. Zioła są świetną alternatywą dla soli. I część z nich również wykazuje działanie przeciwzapalne. Aromatyczne zioła możesz używać do warzyw, ryb, makaronów i innych potraw.
Działanie przeciwzapalne wykazują:
- bazylia,
- rozmaryn,
- czosnek,
- kurkuma,
- imbir,
- gałka muszkatołowa,
- goździki,
- cynamon.
Zioła możesz stosować bez ograniczeń, takie jak lubisz: świeże i suszone. Z nimi dieta przeciwzapalna, podobnie jak śródziemnomorska, jest po prostu smaczna.
Stosowanie diety przeciwzapalnej przynosi szereg korzyści i nie bez przyczyny mówi się o niej coraz więcej – niestety chorujemy coraz częściej, ze względu m.in. na niewłaściwe nawyki żywieniowe.