Jak i co gotować na parze? Jakie są korzyści? Czy są jakieś minusy?

Gotowanie na parze bez wątpienia jest zdrowe i co warto wiedzieć już na początku, bardzo ekonomiczne. Sam garnek, bo nie musisz od razu inwestować w parowar, nie jest wydatkiem rzędu kilkuset złotych, bo dobrej jakości garnek, dwupoziomowy, kupisz już za około 60 zł. Poza tym możesz też gotować na parze… Read More
Jak i co gotować na parze? Jakie są korzyści? Czy są jakieś minusy?

Gotowanie na parze bez wątpienia jest zdrowe i co warto wiedzieć już na początku, bardzo ekonomiczne. Sam garnek, bo nie musisz od razu inwestować w parowar, nie jest wydatkiem rzędu kilkuset złotych, bo dobrej jakości garnek, dwupoziomowy, kupisz już za około 60 zł. Poza tym możesz też gotować na parze bez parowaru i bez specjalnego garnka, wystarczy po prostu sitko, typu koszyk bądź durszlak. Na początek to dobry sposób, by powoli wprowadzać zdrowsze nawyki żywieniowe i przestawiać rodzinę na nowe smaki. Oczywiście nie wyrzucaj wszystkich innych garnków, bo jednak golonki na parze nie polecam, ale inne produkty już tak, zatem jak i co gotować na parze?

Z tego tekstu dowiesz się:

  • Jak i co gotować na parze, a jakie produkty nie lubią tego typu obróbki termicznej?
  • Jakie są plusy i minusy gotowania na parze?
  • Gotowanie na parze bez parowaru- kilka praktycznych wskazówek.
  • Gotowanie na parze jak układać- które produkty na dole, a które u góry?
  • Jak długo gotować?
  • Czy gotowanie na parze odchudza?

Jeśli bezskutecznie próbujesz zrzucić kilogramy, to jedzenie przygotowane na parze, bez tłuszczu, może w tym pomóc. O innych przyczynach i rozwiązaniach znajdziesz sporo informacji tutaj. Koniecznie zajrzyj, jeśli Twoja waga stoi w miejscu.

Jak i co gotować na parze, a jakie produkty nie lubią tego typu obróbki?

Gotowanie na parze w garnku jest wygodne i szybkie, i co najważniejsze większość produktów przygotujesz w ten sposób. To, czego nie polecam na parę, to wspomniana golonka. Nie gotuje się również na parze mięs zamrożonych, czyli najpierw musisz je odmrozić.

Źródło: pixabay.com

W przypadku warzyw do gotowania na parze nie nadają się pomidory i kapusta. Natomiast w odróżnieniu od mięs, możesz wrzucić do sitka mrożone warzywa.

Gotowanie na parze bez parowaru jest proste i szybkie. Wystarczy wlać wody do garnka, włożyć sitko, ułożyć warzywa bądź mięso i przykryć pokrywką. W taki sposób przygotujesz delikatne mięsa z kurczaka, indyka, a nawet kaczki. Poza tym również cielęcinę, wołowinę i wieprzowinę. Świetnie smakują klopsiki przygotowane na parze z różnych rodzajów mięs.

Kolejne produkty, które przygotujesz w ten sposób pochodzą z mórz. Ryby, owoce morza są doskonałe, soczyste i masz pewność, że ich nie przypalisz.

Na parze przygotujesz cały posiłek, bo zarówno warzywa, mięso bądź rybę, jak i do tego na przykład kaszę bądź ryż albo ziemniaki.

Jakie są plusy i minusy gotowania na parze?

To kluczowa kwestia, dlatego nim ruszysz do sklepu po garnek do gotowania na parze bądź zaplanujesz taki obiad na jutro, poznaj korzyści z gotowania na parze. Bo warto wiedzieć nie tylko jak i co gotować na parze, ale co z tego wychodzi.

ZaletyWady
Przygotowanie posiłku trwa około 30 minut- to czysta ekonomia.Smak posiłków na parze jest inny niż na tłuszczu bądź w piekarniku.
Produkty nie oddają wodzie witamin i mikroelementów (jak w przypadku tradycyjnego gotowania), są zdrowsze i dostarczają więcej wartości odżywczych.
Posiłek przygotowany na parze jest lekkostrawny, tego rodzaju kuchnia jest idealna na dietach redukcyjnych i gdy konieczna jest dieta lekkostrawna.
Ograniczenie spożycia tłuszczu i soli.Potrawy przygotowane na parze mogą wydawać się mdłe, jeśli nie zamarynujesz wcześniej mięsa bądź nie użyjesz ziół, doznania smakowe mogą zniechęcić do tego typu gotowania.
Gotować na parze może każdy, nawet osoby, które dopiero stawiają pierwsze kroki w kuchni.
Posiłki przygotowane na parze może jeść cała rodzina, również dzieci, u których rozszerzana jest dieta.
Produkty przygotowane na parze są soczyste i jędrne.

Głównym minusem jest inny smak potraw, do którego po prostu trzeba się przyzwyczaić. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a jego brak sprawia, że ten sam kawałek mięsa smakuje zupełnie inaczej. To nie znaczy, że gorzej, po prostu inaczej, a wszystko zależy od dodanych przypraw.

Gotowanie na parze bez parowaru- jak i co gotować na parze nie mając profesjonalnego urządzenia?

Źródło: pixabay.com

Parowar to wygodne urządzenie, które wystarczy zapełnić produktami, ustawić czas pracy i gotowe. Gdy posiłek będzie gotowy, to parowar zasygnalizuje koniec pracy. Wbrew pozorom nie jest to urządzenie bardzo drogie, choć to zależy oczywiście od marki i funkcji. Prosty parowar można już kupić za około 150 zł. Natomiast konieczne jest miejsce na blacie kuchennym oraz pamiętaj, że to urządzenie jest na prąd, więc wpłynie na wysokość rachunków.

Jeśli zdecydujesz się na gotowanie na parze bez parowaru, to producenci oferują szeroki wybór garnków. Jednopoziomowy, dwupoziomowy i kilkupoziomowy. Są garnki dedykowane poszczególnym płytom, jak i uniwersalne, które nadają się zarówno do płyty gazowej jak i indukcyjnej, elektrycznej oraz ceramicznej. Warto wybrać garnki, które można myć w zmywarce.

Spalacz tłuszczu Fat Remover

Zamów spalacz tłuszczu Fat Remover

  • wspiera metabolizm
  • dodaje energii
  • naturalny skład
  • tłumi apetyt

Gotowanie na parze bez parowaru wcale nie jest trudne:

  • wystarczy napełnić najniższy poziom wodą, a w kolejnych poziomach układać produkty,
  • czas gotowania licz od momentu, gdy woda wrze,
  • jeśli woda odparuje szybciej niż są przygotowane produkty, dolej wrzątku, by nie tracić temperatury,
  • doglądaj co jakiś czas szczególnie warzyw, bo doskonale smakują al dente.

Mięso najlepiej zamarynuj w ulubionych ziołach wieczorem albo chociaż na godzinę przed gotowaniem i wstaw do lodówki. Gotowanie na parze w garnku nie lubi soli, dlatego jeśli czujesz jej niedosyt, to użyj soli dopiero po wyciągnięciu produktów z gotowania.

Do marynaty używaj ulubionych ziół suszonych bądź świeżych. Możesz również na dno garnka, zamiast wody wlać bulion, a w zamian otrzymasz kruche mięso i aromatyczne warzywa. Dzięki przyprawom posiłek z pewnością nie będzie mdły i jest większa szansa, że Twoja rodzina chętniej będzie jadła dania przygotowane w ten sposób. Zwłaszcza że warzywa nie są rozgotowane i wyglądają apetycznie.

Gotowanie na parze jak układać- które produkty na dole, a które u góry?

Zasada jest bardzo prosta:

  • na dole produkty, które gotują się najdłużej: mięsa i ryby,
  • na środku produkty takie jak: kasze, ryż, ziemniaki,
  • na górze warzywa, które potrzebują najmniej czasu.

Jak długo gotować?

Źródło: pixabay.com

Czas gotowania zależy od produktu. Wygląda to mniej więcej tak:

Mrożone warzywa25 minut.
Ziemniaki, buraki, brokuł20-25 minut.
Cukinia, marchew, kalafior10-15 minut.
Fasolka szparagowa15-20 minut.
Pierś z kurczaka20 minut.
Schab25 minut.
Ryby25 minut.

Jeśli zależy Ci na czasie, to pokrój mięso na mniejsze kawałki, podobnie z warzywami np. brokuł czy kalafior. Szybciej gotowe będą mniejsze różyczki niż duże kawałki.

Czy gotowanie na parze odchudza?

Źródło: pexels.com

Gdy tradycyjny obiad zamienisz na posiłek przygotowany na parze i zadbasz o niejedzenie nadprogramowych kalorii, to jest duża szansa na spadek wagi. Na proces odchudzania wpływa szereg czynników, jest to właściwa dieta, regularne spożywanie posiłków oraz ruch. Samo jedzenie na parze nie sprawi, że waga szybko zacznie spadać. To zależy od pozostałych czynników.

Niemniej jednak gotowanie na parze jest ważne podczas każdej diety z prostego powodu, bo produkty dostarczają do organizmu więcej witamin i mikroelementów niż przygotowane w wodzie. Zatem, gdy ograniczasz dzienną liczbę kalorii, ważne jest, by produkty nie traciły wartości odżywczych podczas obróbki termicznej.

Nie musisz od razu gotować wszystkiego i codziennie na parze. Spróbuj ryby, spróbuj mięs i warzyw. To świetne i zdrowe urozmaicenie na talerzu.

Przeczytaj także...

Najzdrowsze zielone herbaty

22 marca 2024
Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów spożywanych na świecie, a Polacy przodują w piciu herbaty…
Komentarze
Dodaj komentarz

Twój komentarz zostanie poprawiony przez stronę w razie potrzeby.